V dnešní době si stále více musíme zvykat na to, že z Číny je k nám dováženo nejen spotřební zboží či elektronika, ale stále častěji i potraviny.
Je však hodné zamyšlení, proč vlastně dovážíme potraviny, když my sami máme dostatek polí a farem, abychom si vypěstovali vlastní?
Odpovědí je zřejmě jejich cena.
U levných potravin však bývá ten problém, že jejich kvalita je nízká. A Čína navíc nemá příliš dobrou reputaci, co se týče bezpečnosti potravin.
Potravinové skandály v Číně
Možná jste se již doslechli o různých skandálech s kontaminovanými potravinami pocházejících z Číny.
Například skandál z roku 2008, kdy do sušeného dětského mléka přidávali chemikálii melamin, která měla budit dojem vyššího obsahu bílkovin.
Postižených bylo tehdy přes 300 000 dětí, z nichž 54 000 museli hospitalizovat a 6 dětí dokonce zemřelo. Mnohé z přeživších ale skončily s poškozenými ledvinami.
Náš tip: Přírodní léčba artrózy: Zjistěte, jak se navždy zbavit bolestí kloubů pomocí bylinek, stravy a cvičení. Více informací zde
V dnešním článku vám prozradíme 7 nejrizikovějších potravin vyráběných v Číně, kterým byste se měli za každých okolností raději vyhýbat.
1. Jablečný džus
Čína je známá tím, že při pěstování ovoce a zeleniny používá nebezpečné pesticidy, včetně těch zakázaných.
V některých zemích západní Evropy a USA dnes tvoří až 50 % prodávaného jablečného džusu dovoz z Číny.
Při jeho kupování je třeba si prověřit i tradiční značky, odkud prodávaný džus pochází. Ten může být sice balený v Evropě, ale původem je z Číny.
2. Industriální soli
Číňané často používají sůl určenou pro průmyslové účely jako náhradu kuchyňské soli.
Při kupování soli si proto dávejte pozor, zda náhodou nepochází z Číny.
Taková sůl nejednou obsahuje různé nečistoty a chemikálie z výrobního procesu, které mohou vést k mozkové mrtvici, srdečnímu infarktu či vysokému krevnímu tlaku.
3. Ryba treska
Velká část tresky importovaná do Evropy pochází právě z Číny. Zřejmě jste už slyšeli o problémech se znečištěnými moři v okolí Číny.
Proto při kupování, ať už celé ryby nebo výrobků z tresky, si ověřte, zda použité suroviny při jejich výrobě nepocházejí z této asijské země.
4. Kuřata a kuřecí maso
Čína mívá často problémy s ptačí chřipkou a dalšími chorobami přenášenmi potravou.
V roce 2013 se na západ začalo dostávat čínské kuřecí maso. Málokdo však už ví, v jakých hrozných podmínkách se tam kuřata chovají a čím vším jsou dopovaná.
5. Česnek
Zhruba třetina až polovina všeho prodávaného česneku u nás pochází z Číny.
Před pár lety vznikla kauza kolem čínského česneku, protože na jeho pěstování a skladování používají škodlivé chemikálie.
Nejhorší z nich jsou bělidla, kterými se snaží česnek vybělit. Problémové jsou také látky zaměřené na zabíjení hmyzu a látky zaměřené na zamezení jeho klíčení.
Příkladem je methylbromid, velmi nebezpečný pesticid, který poškozuje dýchací a centrální nervový systém. Podle OSN je až 60krát škodlivější než chlor.
6. Ryba tilápie
Přes 80 % mražených ryb tilápie pochází právě z Číny, kde se chová v hrozných podmínkách.
Tato ryba, podobně jako kapr, žije v bahně a živí se všemi nečistotami, které se nacházejí na dně.
Pokud si uvědomíme, jak znečištěné jsou v Číně řeky, rybníky a jezera, pak konzumace této ryby může být nejen škodlivá, ale přímo nebezpečná.
O to větší pozornost bychom měli věnovat tomuto problému, když si uvědomíme, že téměř všechny ryby podávané v našich školních kuchyních jsou právě tilápie, protože jsou nejlevnější.
7. Plastická rýže
O umělé rýži z Číny jsme se na naší stránce již blíže věnovali v tomto článku.
Jde o rýži, která se vyrábí z brambor a dalších chemických látek, včetně plastů. Poznat se dá například tak, že i po uvaření zůstává tvrdá.
Závěr
Věříme, že fakta uvedená v našem článku byla přínosná v tom, aby vám pomohla zůstat v bezpečí.
Namísto různých potravin z dovozu, a platí to nejen o čínských potravinách, upřednostněte raději naše domácí potraviny. Jsou nejen zdravější, ale tím podpoříte i naše domácí pěstitele.
Zpracovala: Vylectese.cz