Co pro vaše tělo dokáže udělat kombucha, pokud ji budete pít každý den

Loading...

Podobně jako v jiných zemích i v Rusku se během 20. století prudce zvyšovala míra výskytu rakoviny. Sovětští výzkumníci si však všimli, že jeden region se vymykal z průměru.

V tomto regionu, v pohoří Uralu se rakovina vyskytovala mnohem méně než na jiných místech, přičemž míra znečištění životního prostředí zde byla stejná, ne-li ještě horší.

Proč lidé v okolí Uralu netrpěli rakovinou

Výzkumníci se pokoušeli zjistit, proč jsou lidé v tomto regionu imunní vůči rakovině, zatímco jinde v Sovětském svazu probíhala přímo její epidemie.

Zkoumáním místních zvyků a statistickým vyhodnocováním došli k závěru, že existuje silná míra korelace mezi pitím kombuchy a nízkým výskytem rakoviny.

V průběhu 20. století se v Rusku i Německu uskutečnilo mnoho výzkumů a studií o dopadu a zdravotních účincích kombuchy na lidské tělo a speciálně, jakým způsobem brání rozvoji rakoviny.

Postupem času se zvěsti o tomto přímo zázračném nápoji dostaly i do zbytku Evropy a USA.

Dokonce kolují pověry, že i bývalý americký prezident Regan se pomocí ní vyléčil z rakoviny v době, kdy u něj konvenční léčba selhala.

Co je vlastně kombucha

Kombucha je v podstatě obyčejný černý nebo zelený čaj slazený cukrem, který podstoupil proces fermentace (kvašení).

Kvašení probíhá za pomoci dvou složek – kvasinek, které zpracovávají cukr, a následně bakterií, které produkty kvasinek dále zpracovávají na látky prospěšné lidskému tělu.

Výsledkem je elixír nebo kvašený čaj (něco jako burčák, ale mnohem méně alkoholický). Ten však již obsahuje jen málo cukru, protože se kvašením proměnil na mnohé enzymy, téměř všechny vitamíny skupiny B a několik antioxidantů.

Nejznámějším antioxidantem v kombuše je zřejmě kyselina glukuronová, která má mnohé terapeutické a detoxikační vlastnosti.

Působí proti rakovině, odstraňuje záněty a bolesti při revmatismu a léčí i mnohá jiná degenerativní onemocnění, jako je například cukrovka.

Jak se dá získat kombucha

Ještě nedávno, pokud jste chtěli kombuchu, jste si ji museli sami doma vyrábět. Dnes se naštěstí už dá koupit v téměř každém obchodě se zdravou výživou.

Pravdou však je, že nejlepší kombucha je domácí, protože při její výrobě dokážete ovlivnit, z jakého čaje ji děláte a jakou chuť bude mít konečný produkt.

Na její výrobu nepotřebujete nic jen černý nebo zelený čaj, obyčejný cukr a zhruba 2 dl existujícího nápoje, který použijete jako násadu na udělání nového.

Jednoduše si kupte v obchodě 1 láhev kombuchy, ale nedopijte ji celou. 2 dl kombuchy použijte na výrobu vlastního nápoje. Celý proces zrání (kvašení) trvá zhruba 7 až 10 dní.

Můžete si také koupit hotovou násadu (v Česku ZDE, na Slovensku ZDE) a postupovat podle přiloženého návodu.

Postup výroby kombuchy

Pokud si chcete kombuchu sami doma vyrobit, postupujte následovně:

Loading...

1. Převařte tolik vody, kolik kombuchy si chcete připravit.

2. Do čaje vložte na 1 litr 3 sáčky zeleného nebo černého čaje a nechte 10 minut louhovat.

3. Sáčky vyjměte a na 1 litr přidejte 4 lžíce bílého nebo hnědého cukru (ne med, neboť med brzdí růst bakterií, které tu potřebujeme). Množství cukru můžete později upravovat dle požadované chuti.

4. Celé to dobře zamíchejte, aby se všechen cukr rozpustil.

5. Počkejte, až to vychladne na pokojovou teplotu, pak čaj přelijte do skleněné láhve, například od okurek.

6. Přidejte do toho násadu – buď koupenou nebo existující nápoj kombuchy. Pokud byste násadu přidali dříve, dokud je ještě čaj horký, tak byste zabili kvasinky a bakterie. Množství násady by mělo být 5 až 10 %. Čili na 1 litr stačí 0,5 až 1 dl.

7. Láhev překryjte prodyšnou látkou, aby mohly kvasné plyny volně unikat. Látku připevněte o hrdlo láhve gumičkou.

8. Za 7 až 10 dní je nápoj hotový. Na hladině se vytvoří průzračná houba (jakoby tuhá želatina). Hubu dejte z hladiny pryč, opláchněte ji pod tekoucí vodou a později ji znovu použijete do nové várky nápoje.

9. Nápoj sceďte do lahví (mohou být i PET lahve) a uzavřete je. Kombuchu můžete hned pít, ale lepší je ji nechat odstát v uzavřené láhvi alespoň týden, aby se v ní vytvořilo více bublinek.

10. Lahve nemusí být v chladničce, kombucha v lahvích vydrží bez problémů i rok. V láhvi se na vrchu může znovu tvořit houba. Tu po otevření láhve můžete odebrat a vyhodit.

11. Celý proces výroby nové várky kombuchy opakujte. Jako násadu použijte kal zespodu nádoby z předešlé várky, který obsahuje nejvíce kvasinek. Navrch položte houbu.

12. Pokud by během kvašení bublinky houbu nadzvedly příliš nahoru, lžící nebo vařečkou ji zatlačte zpět na hladinu nebo těsně pod hladinu.

Tak a to je vše! Je to opravdu jednoduché.

Zdravotní účinky kombuchy

Nejdůležitějším důvodem, proč pít kombuchu, je její schopnost detoxikace těla pomocí kyseliny glukuronové a množství enzymů.

Tyto látky pomáhají játrům a ledvinám rozpouštět a následně vyplavovat mnohé toxiny, včetně těžkých kovů ven z těla.

V klinických studiích se ukázalo, že kyselina glukuronová pomáhá onkologickým pacientům zastavovat růst nádorů a mnoho lidí z rakoviny i úplně vyléčila.

Kromě protinádorových a detoxikačních účinků pomáhá kombucha s trávením. Je výborným prostředkem dokonce i v případech otrav zkaženým jídlem.

Proto, pokud jedete někam na dovolenou do exotických zemí, kde se obáváte různých střevních, žaludečních a jiných trávicích obtíží, určitě si s sebou jako první pomoc vezměte láhev kombuchy.