Dar z nebes pro lidi: Antibiotikum, čistič krve, antioxidant a ničitel cholesterolu

Loading...

Volba přírodní léčby před tabletkami na předpis je vždy dobrá volba. Lidé již od nepaměti používali bylinky a přírodní látky k léčbě všelijakých zdravotních problémů.

Bylinka, o které si povíme více v našem dnešním článku, má první písemnou zmínku před více než 2000 lety. Je vysoce aromatická a existuje až 60 jejích různých odrůd, které se liší vzhledem i chutí.

Co léčila bazalka v minulosti

Bazalku používali pro léčebné účely již antičtí Řekové1, Římané, Egypťané, a dokonce i dávnověcí Indové, pro které to byla přímo posvátná rostlina.

Aplikovali ji převážně na léčbu astmatu, cukrovky, ledvinových kamenů, alergií, impotence a neplodnosti.

Bazalka obsahuje silné antioxidanty, které chrání tělo před oxidačním stresem. Ten bývá nejčastější příčinou rakoviny.

Jeden z uvedených antioxidantů je betakaroten, prekurzor vitamínu A. Ten chrání vaše cévy před oxidací, ukládáním cholesterolu a zlepšuje zrak.

Betakaroten navíc pomáhá při revmatoidní artritidě, osteoartritidě, problémech s astmatem a má i mnohé další léčivé účinky.

Bazalka chrání srdce a cévy

Tato užitečná bylinka je plná hořčíku a vitamínu B6. To znamená, že má výborné použití při ochraně před toxickým hromaděním homocysteinu v krvi.

Navíc hořčík pomáhá snižovat riziko srdeční arytmie a infarktů.

Dosahuje toho tím, že uvolňuje cévy a zlepšuje tak prokrvení a cirkulaci krve v srdci i v celém organismu.

Přírodní antibiotikum a stimulant imunity

Tady však léčivé účinky bazalky nekončí. Jejím dalším významným přínosem je její schopnost posilovat náš imunitní systém.

Kromě posilování imunity její látky navíc i přímo působí proti různým patogenním bakteriím.

Antibakteriální účinky bazalky pomáhají předcházet vzniku mnoha infekcí v těle a také je léčit.

Loading...

Použití bazalky v kuchyni

Díky své jedinečné chuti má bazalka široké použití v mnoha světových kuchyních. Abyste zachovali její chuť a vůni, vždy ji do jídel dávejte až na konec po dovaření.

Pokud je to možné, vždy si raději zvolte čerstvou bazalku před sušenou. Dnes už v téměř každém větším supermarketu prodávají i čerstvé bylinky.

Můžete ji použít například na výrobu pesta do špaget či jiných těstovin.

Zde je pár jednoduchých receptů, jak ji připravit do jídel:

1. Bazalkové pesto

Jednoduše vezměte pár čerstvých lístků bazalky a nakrájejte je na malé kousíčky. Přidejte k nim mačkaný česnek a zalijte olivovým olejem.

Celé to zamíchejte, nechte chvíli odstát a máte výborné pesto do různých jídel.

2. Ledový bazalkový dezert

Další možností použití bazalky je výroba chutného a zdravého ledového dezertu.

Opět pokrájejte bazalku na malé kousíčky, smíchejte s vodou, citronovou šťávou a třtinovým cukrem.

Tuto směs rozlijte do formy na ledové kostky a dejte zmrazit. Pak vezměte ledové kostky, vložte je do mixéru a rozdrťte na ledovou tříšť.

Tento dezert servírujte v jižanském středomořském stylu.

3. Bazalkový čaj

Vezměte hrst čerstvých nasekaných bazalkových lístků a zalijte je vroucí vodou.

Překryjte pokličkou a nechte 8 minut louhovat. Potom čaj sceďte a můžete pít po malých doušcích.

4. Italský salát

A na závěr si ještě řekněme, jak si připravit chutný italský salát s bazalkou.

Budete k tomu potřebovat pár čerstvých lístků bazalky, rajčata, olivový olej a sýr mozzarella.

Všechny ingredience smíchejte, dejte na chvíli zchladit do chladničky a hned na to si na něm můžete pochutnat.