Namáčené ovesné vločky: Tajemství rychlého hubnutí a předcházení rannímu shonu

Ovesné vločky představují rychlou, zdravou a výživnou snídani, která vám pomůže nastartovat den tím správným způsobem. Jsou plné vlákniny a dalších živin, které výrazně zlepší vaše zdraví.

Existují různé typy vloček. Liší se nejen zpracováním a chutí, ale i obsahem nutričních látek.

Druhy ovesných vloček

Rozlišujeme 3 základní druhy ovesných vloček – klasické, instantní a toastované.

Klasické jsou jednoznačně nejzdravější, protože podstoupily nejmenší míru zpracování, a proto se v nich zachovalo nejvíce původních živin.

Instantní (rozpustné) a toastované již neobsahují tolik prospěšných látek, a navíc se do nich přidává cukr, který je pro hubnutí zřejmě tou nejhorší věcí, kterou můžete konzumovat.

V dnešním článku se budeme věnovat způsobu přípravy klasických ovesných vloček pomocí namáčení přes noc.

Tento způsob přípravy aktivuje ve vločkách některé živiny, čímž se stanou pro tělo snadněji dostupnými.

Taková příprava vám navíc ušetří spoustu času, kterého při ranním spěchu obvykle mnoho nebývá.

Jak ovesné vločky pomáhají na hubnutí?

Ovesné vločky jsou výborným zdrojem vlákniny – velmi důležité látky, která zlepšuje trávení.

Stále přitom platí, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Dodává vašemu tělu energii, kterou potřebujete během celého dne.

Přes noc namočené vločky uvolňují ze sebe energii ne nárazově, ale postupně, čímž se předchází prudkým výkyvům v hladině krevního cukru a ukládání přebytečného cukru v podobě tuku.

Navíc množství vlákniny vám dodá pocit sytosti, čímž udrží vaši chuť k jídlu pod kontrolou. Vláknina také stimuluje metabolismus. Pro dosažení nejlepších výsledků se doporučuje také zvýšit fyzickou aktivitu.

Nyní se už ale pojďme podívat na skutečně skvělé a zdravé recepty, jak si připravit ovesné vločky k snídani ještě předchozí večer.

1. Ovesné vločky s malinami, mandlemi a kokosem

Na výrobu 1 porce budete potřebovat tyto suroviny:

  • 1/2 sklenice ovesných vloček
  • 1/2 sklenice nepřislazovaného kokosového mléka
  • 1/2 sklenice malin
  • 1/4 lžičky skořice v prášku
  • 1 lžičku medu
  • 1 lžičku mletého kokosu
  • 1/2 lžíce rozdrcených mandlí

Postup

1. Vložte do skleněné uzavíratelné nádoby vločky, maliny, kokosové mléko, skořici a med.

2. Všechno dobře zamíchejte, nádobu uzavřete a umístěte v lednici přes noc.

3. Ráno do toho přidejte mandle a kokos a můžete to sníst. Před konzumací to ještě jednou dobře zamíchejte.

2. Ovesné vločky s arašídovým máslem a banánem

Tento recept je určen pro ty, kteří mají rádi arašídové máslo. Podobně jako u předešlého receptu ani tento nezahrnuje žádné vaření.

Jednoduše smíchejte všechny suroviny a uložte je do chladničky.

Potřebné suroviny na 1 porci:

  • 1/2 sklenice ovesných vloček
  • 1/2 sklenice mandlového mléka
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 1/2 zralého banánu
  • 1 lžíce nesolených ořechů dle vlastního výběru (vlašské, lískové, pekanové a podobně)

Postup

1. Nejprve do uzavíratelné skleněné nádoby nalijte mandlové mléko. Přidejte do toho arašídové máslo a dobře zamíchejte.

2. Následně přidejte vločky a banán nakrájený na tenké plátky.

3. Vše dobře zamíchejte, uzavřete víčkem a na noc vložte do chladničky.

4. Ráno vyjměte nádobu z ledničky, otevřete, přidejte trochu mandlového mléka, znovu zamíchejte, na vrch nasypte ořechy a můžete to sníst.

3. Ovesné vločky s ořechy a borůvkami

Tento recept patří mezi jeden z nejchutnějších. Připravuje se podobným stylem jako ty dva předešlé.

Na výrobu 1 porce budete potřebovat:

  • 1/2 sklenice ovesných vloček
  • 1/2 sklenice neslazeného kokosového nebo mandlového mléka
  • 1/2 sklenice mražených borůvek
  • 1 lžičku mletých chia nebo lněných semínek
  • 1 lžíci javorového sirupu
  • 1 lžíci drcených vlašských ořechů

Postup

1. Smíchejte všechny suroviny ve skleněné uzavíratelné nádobě tak, aby byly všechny vločky namočené v tekutině.

2. Nádobu uzavřete a dejte na noc do chladničky.

3. Ráno vyjměte z chladničky, dolijte trochu kokosového (mandlového) mléka, zamíchejte a můžete začít jíst.

Poznámka: Pod pojmem 1/2 sklenice, které uvádějí jednotlivé recepty, rozumíme objem zhruba 100 ml (1 dl).

Tak a teď vám už přejeme jen dobrou chuť a příjemné hubnutí!