Nemoci nesnášejí zásadité prostředí: Těchto 10 potravin odkyseluje vaše tělo

Loading...

Rovnováha je v životě velmi důležitá a platí to i o stravě, kterou konzumujete, a o hladinách pH uvnitř vašeho těla. Pro udržení si zdraví tělo musí mít vyrovnané pH. Hladinu pH krve si dokáže kontrolovat samo v poměrně úzkém pásmu, to však neplatí o ostatních tělesných tekutinách a tkáních.

Proto je třeba se o pH vašeho vnitřního prostředí starat a nejlepším způsobem, jak to dělat, je prostřednictvím stravy.

Jak strava ovlivňuje tělesné pH

Pokud konzumujete kyselinotvorné potraviny, tělo se zpočátku snaží bránit tím, že uvolňuje zásadité minerály z kostí, jako jsou hořčík, vápník či fosfor, aby dosáhlo opětovné rovnováhy.

Kosti, zuby, ale i ostatní orgány pak ztrácejí důležité minerály, které je činí křehčími a méně odolnými. Trpí i naše imunita.

Když takový stav trvá dlouho, tělo pak ztrácí možnosti regulace, překyseluje se, a to je živnou půdou pro všelijaká onemocnění – od akutních jako rýma či chřipka až po chronická jako cukrovka či rakovina.

Mezi nejvíce překyselující jídla řadíme: maso, většinu obilovin, mléčné výrobky a zpracované potraviny, zejména ty s vysokým obsahem cukru.

Naše strava by proto měla optimálně sestávat z 20 až 40 % kyselinotvorných a 60 až 80 % zásadotvorných potravin.

Nejdůležitější zásadotvorné potraviny

Počet potravin, které v těle podporují vytváření zásaditého prostředí, je samozřejmě více než deset.

Dnes vám však chceme ukázat těch 10 nejdůležitějších, které jsou běžně dostupné, mají jeden z nejlepších vlivů na tvorbu zásaditého prostředí v těle a výborně potlačují různé druhy onemocnění.

Jde o následující potraviny:

1. Zralé banány

Konzumace nezralých banánů může vést ke zvýšené kyselosti v žaludku, zácpě a špatné absorpci živin ve střevech.

Na druhé straně dostatečně zralé banány, které již začínají mít hnědé tečky na slupce, zásobují váš organismus vitamíny, minerály, a navíc tělo odkyselují.

2. Chřest

Chřest patří mezi nejvíce zásadotvorné potraviny vůbec. Jeho pH je až 8,5.

Kromě toho je chřest plný vitamínů, vlákniny a antioxidantů.

Loading...

3. Avokádo

Navzdory své delikátní chuti má avokádo pH hodnotu okolo 8,0. Je proto výbornou potravinou na snižování překyselení.

Můžete ho konzumovat přímo syrové nebo si ho přidávat do salátů, sendvičů nebo pomazánek.

4. Brokolice

Brokolice je další vysoce zásaditou potravinou s obsahem silných protirakovinotvorných látek a vlákniny.

Kromě potlačení překyselení těla ve vás navíc i déle udrží pocit sytosti.

5. Česnek

Česnek výborně dochutí vaše jídlo a už i v malém množství účinně neutralizuje kyselé potraviny jako jsou vajíčka, sýry či maso.

Česnek je také silně antibakteriální a protirakovinný. Opravdu zajímavý článek o česneku a o tom, co všechno dokáže, si můžete přečíst zde.

6. Mandle

Mandle a mandlové mléko jsou další skvělou alkalickou potravinou.

K tomu ještě mají podpůrné účinky na mozek, trávení, snižují cholesterol a podporují zdravou tělesnou rovnováhu.

7. Citrony

Přestože citrony jsou typické svou silnou kyselou chutí, v těle zanechávají výraznou zásaditou stopu.

Jednoduše si ráno vymačkejte šťávu z 1 citronu, smíchejte ji s čistou vodou a vypijte. Ještě lepší je citronovou vodu popíjet průběžně během dne.

8. Červený meloun

S pH 9,0 si červený meloun bez pochyb zaslouží místo na tomto seznamu.

Je navíc plný minerálů a vitamínů, které podporují rovnováhu elektrolytů. Jsou také bohaté na vlákninu a antioxidanty, které účinně detoxikují tělo.

9. Papája

Papája je známé tropické ovoce bohaté na nutriční látky, které se již dá koupit i u nás.

Podporuje zdravé trávení a je mocným zásadotvorným činidlem v našem těle.

10. Kajenské nebo pálivé chilli koření

Kromě toho, že chilli koření má množství jiných zdravotních přínosů, je účinnou zásadotvornou potravinou s pH 8,5.

Výborně také snižuje krevní tlak, detoxikuje tělo, zlepšuje mozkové funkce a stimuluje cirkulaci krve.